Pokrzywa zwyczajna, gatunek rośliny leczniczej, bylina z grupy rodzin pokrzywowatych (Urticaceae). Od najdawniejszych czasów pokrzywę wykorzystywano w medycynie. W XVI wieku angielski botanik i zielarz John Gerard polecał liście pokrzywy jako antidotum na truciznę. W XVII wieku pokrzywa stosowana była do zatamowania krwawienia, leczenia wysypki, na szkorbut, anemię, środek o działaniu moczopędnym. W XIX wieku w greckiej literaturze medycznej sklasyfikowano pokrzywę jako środek moczopędny. Niezwykłe właściwości pokrzywy opisywali w swoich dziełach wybitni lekarze starożytni, Hipokrates i Scribonius Largus, czy później Paracelsus i Matthioli.
Pokrzywa zwyczajna występuje w klimacie umiarkowanym Europy, Azji, Ameryki Północnej i Afryki Północnej. Rośnie w stanie dzikim w lasach, zaroślach, na łąkach, polanach, pastwiskach, w sadach i ogrodach. Surowcem leczniczym pokrzywy są korzenie, liście, nasiona i cała roślina.
Pokrzywa i jej właściwości zdrowotne.
Pokrzywa zwyczajna jest niezwykle bogata w witaminy i mikroelementy. Jest źródłem witaminy D, zawiera znaczne ilości witamin C, K, E, B2, B5. Składniki mineralne: krzem i duże ilości łatwo przyswajalnego wapnia, magnezu, żelaza. Kwasy organiczne, w tym kawowy, kumarowy, mrówkowy (E236), masłowy (maślan), bursztynowy i inne. W medycynie naturalnej najlepsza jest pokrzywa o delikatnych łodygach, zbierana w maju.
Właściwości lecznicze i odżywcze pokrzywy zwyczajnej.
1. Pokrzywa odtruwa organizm, wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn, pobudza pracę nerek i wątroby.
2. Wykazuje funkcje silnie moczopędne, jest wsparciem w terapii przeciwobrzękowej, chorobach woreczka żółciowego, kamicy nerkowej.
3. Jest produktem diet oczyszczających i odchudzających.
4. Pobudza metabolizm (procesy biochemiczne w organizmie).
5. Liście mają działanie moczopędne, wspomagają organizm w zwalczaniu bakterii, w usuwaniu kreatyniny, wydalaniu kwasu moczowego, w usuwaniu nadmiaru wody.
6. Pokrzywa polecana jest w niedokrwistości (anemia).
7. Łagodzi objawy kataru siennego,
8. Łagodzi objawy stanów zapalnych skóry (egzema).
9. Podnosi odporność organizmu jako źródło żelaza, krzemu, witaminy C.
10. Pokrzywa wykorzystywana jest w ziołowej terapii leczniczej, zawiera substancje przeciwzapalne, działa antynowotworowo, zwiększa odporność przed wirusami, łagodzi objawy łagodnego rozrostu prostaty. Badania nowotworowe potwierdzają, że wyciąg z korzenia pokrzywy spowalnia wzrost komórek rakowych gruczołu krokowego.
Napary, ekstrakty, oleje lub suplementy nie leczą, a wspomagają proces leczenia farmakologicznego.
Pokrzywa nie tylko poprawia smak i aromat, ale także jest cennym produktem w kuchni, który możemy wykorzystać na wiele sposobów.
1. Pesto z pokrzywy dodawane jest do przygotowania słynnej włoskiej przekąski, Bruschetty.
2. Spożywanie pokrzywy w postaci herbat ziołowych.
3. Pokrzywa na sok, syrop, nalewkę,
4. Pokrzywa na nadzienie naleśnikowe.
5. Smoothie z pokrzywy.
6. Młoda pokrzywa jako składnik sałatek.
7. Chleb orkiszowy z pokrzywą.
8. Suszona i sproszkowana, dodana do pieprzu ziołowego, soli ziołowej wzmacnia smak i zapach. Idealnie smakuje świeża, drobno posiekana ze szczypiorkiem.
9. Zupa-krem z młodych liści pokrzywy.
10. Jajecznica z pokrzywą.
11. Z pokrzywy robi się wino i piwo.
Różne porady ze zdrowia uzyskasz, wchodząc na https://www.zajad.pl, gdzie dowiesz się wiele o zapobieganiu, leczeniu i pielęgnacji.
Co warto wiedzieć.
1. Warto podkreślić, że pokrzywa zwyczajna ma działanie lecznicze i prozdrowotne tylko w trakcie kuracji. Odstawiona obniża moc kuracji.
2. Nie należy przyjmować herbaty, soków, wywarów z pokrzywy w okresie ciąży i okresie karmienia piersią. Brak danych dotyczących bezpieczeństwa dawkowania produktu w tym okresie.
3. Tylko po konsultacji ze specjalistą można podawać do picia herbatę z pokrzywy małym dzieciom.
4. Nie powinno się przyjmować produktów z pokrzywy z lekami przeciwcukrzycowymi, gdyż pokrzywa może dodatkowo nasilić efekt stosowania leków.
5. Wśród przeciwwskazań do picia naparu z pokrzywy jest przyjmowanie leków na nadciśnienie i przeciwzakrzepowych.