
Ogórki są doskonałymi rodzimymi warzywami, które nas odżywią i ugaszą pragnienie. Polecane są nie tylko w upalne dni. Warzywa te są zielone soczyste i pełne witamin, minerałów i innych substancji, które mają wpływ na nasze zdrowie. Surowe i świeże skutecznie nawadniają nasz organizm. Oprócz zjadania ogórków prosto z grządki, można je ukisić lub zamarynować.
Czy ogórki prosto z grządki można jeść bez ograniczeń?
Sezon ogórkowy rozpoczyna się u nas pod koniec czerwca i trwa do września. Jedzenie świeżych ogórków w trakcie upałów to znakomity pomysł na nawodnienie organizmu. Przy okazji dostarczamy sobie wiele cennych związków odżywczych. Możemy surowych ogórków jeść tyle, ile mamy ochotę. Są one z reguły syte i zazwyczaj wystarczą nam 4 ogórki średniej wielkości, aby zaspokoić pragnienie i głód.
Ogórki zjadane na surowo w całości. Można je posypać odrobiną soli i pieprzu, a także zjadać bez żądnych dodatków. To posiłek, który można zjeść bez jego zbytniego przygotowywania. Doskonale smakują w połączeniu z pomidorami, rzodkiewką i kolorową papryką w formie sałatek, surówek i mizerii. Ogórki znakomicie również smakują zmiksowane z wodą. Przygotowany koktajl ogórkowy z przyprawami i zieleniną są znakomitym pożywnym daniem.
Czy surowe ogórki można jeść ze skórką?
Skórka z ogórków może być zjadana w całości wraz z całym jego miąższem. Ich zielony kubraczek zawiera mnóstwo prozdrowotnych składników odżywczych. Wystarczy ogórka umyć i od razu schrupać w całości bez obierania go ze skórki.
Badania laboratoryjne wykazały, że w skórce ogórka znajduje się skumulowana witamina K. To substancja, która zapobiega chorobom nowotworowym oraz wpływa na stan krzepnięcia krwi. Skórka ogórka zawiera czterokrotnie większą ilość witaminy K niż jego miąższ.
Jeżeli cenisz sobie zdrową dietę, wypróbuj superżywność o niesamowitych właściwościach.
Kiedy kisić ogórki?
Kiszenie ogórków można rozpocząć od razu od rozpoczętego sezonu ogórkowego. Wczesne jednak kiszenie tych warzyw wymaga zjedzenie ich od razu po ukiszeniu. Aby kiszone ogórki mogły w słoikach przezimować, muszą pochodzić z odmiany Andrus.
Kiszone ogórki dostarczają nam witaminę C oraz wpływają korzystnie na układ pokarmowy. Wystarczy kisić jeden słoik dziennie, aby mieć przez cały czas świeże małosolne ogórki przez całe lato. Na zimę kisimy od razu większą ilość w beczce.
Ogórki marynowane – czy są zdrowe?
Marynowane ogórki to kolejna świetna potrawa, która urozmaica nam posiłki. To doskonała przekąska na biesiadę z trunkami alkoholowymi oraz jako dodatek do sałatek, kanapek i jako przystawka do drugiego dania obiadowego.
Aby ogórki w zalewie octowej były smaczne należy dodać do nich korzenne przyprawy (goździki), kulki pieprzu czarnego i ziela angielskiego, liście laurowe i ząbki czosnku. Można też dodać pokrojoną marchewkę, ugotowaną w zalewie octowej cebulę i inne warzywa, jeśli chcemy, aby mieć gotową konserwową sałatkę wielowarzywną.